Kuivasilmäisyys on hyvin yleinen silmäoire, jota esiintyy kaikenikäisillä. Useimmiten se kuitenkin vaivaa keski-ikäisiä ja sitä vanhempia. Naisilla vaiva on yleisempi kuin miehillä. Lapsilla silmien kuivuus on harvinaista ja se liittyy yleensä muihin sairauksiin. Kuivasilmäisyyttä aiheuttaa muun muassa kuiva sisäilma, huono ilmanlaatu, pöly, ilmastointi, tuuli, näyttöpäätetyö ja piilolinssien käyttö. Lääkkeistä esimerkiksi antihistamiinit, psyyk...
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 45

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 45

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Kuivat silmät - kuivien silmien oireet

Kuiva silmät ovat ikävä vaiva. Kuivista silmistä kärsii tutkimuksesta riippuen 5–50 % väestöstä. Kuivat silmät aiheutuvat yleensä kyynelnesteen riittämättömän erityksen vuoksi tai kyynelten liiallisen haihtumisen vuoksi. Noin 90 %:lla potilaista kuivien silmien oireet aiheutuvat kyynelten liiallisesta haihtumisesta.

Kuivien silmien oireiden syynä on usein ilmastointi, kuiva sisäilma, ikääntyminen, naissukupuoli, lika silmässä tai näyttöpäätetyöskentely. Tuulinen sää ja tietyt lääkeaineet voivat myös kuivattaa silmiä.

Tyypillisimmin kuivat silmät oireilevat roskan tunteena silmissä. Toinen kuivien silmien oire on silmien voimakas vuotaminen, mikä viittaa kyynelten voimakkaaseen haihtumiseen. Elimistö pyrkkii paikkamaan tilannetta lisäämällä kyynelten määrää, jolloin kuivat silmät erittävät entistä enemmän kyynelnestettä. Mikäli kyyneleistä puuttuu lipidit eli rasva-aineet, haihtuvat kyyneleet nopeasti. Lipidejä silmässä tuottaa Meibomin rauhaset, jotka sijaitsevat silmäluomien sisäpuolella.

Silmien punoitus - kuivien silmien oire on usein silmän punoitus

Kuivien silmien oire on usein silmän punoitus. Virheellisesti punoittaviin silmiin haetaan apteekista apua silmän pieniä verisuonia supistavista silmätipoista. Punoitusta vähentävät silmätipat pahentavat silmän kuivuutta. Kuivuudesta johtuva silmien punoitus lisääntyy, jos punoitusta vähentäviä silmätippoja käytetään säännöllisesti.  Jos punoittavat silmät johtuvat kuivista silmistä, on erityisen tärkeää valita silmän pintaa kostuttava silmätippa. Punoittaville silmille tarkoitetut tipat ovat omiaan satunnaisesti käytettynä: esimerkiksi valokuvauksen ajaksi punoittavalle silmälle tarkoitettu silmätippa kirkastaa silmää hetkellisesti

Kuivien silmien hoito voidaan aloittaa apteekista ilman reseptiä saatavilla kosteutustipoilla, geelitipoilla tai silmää kosteuttavilla voiteilla. Lieviin kuivien silmien oireisiin sopivat kosteuttavia ainesosia, kuten hypromelloosia sisältävät silmätipat. Keskivaikeaan ja vaikeaan kuivasilmäisyyteen kannattaa käyttää kosteuttavien aineosien lisäksi myös lipidejä sisältäviä tippoja sekä tarvittaessa silmägeelejä tai silmävoiteita (esim. Vita-Pos). Vaikean kuivasilmäisyyden oireet kannattaa hoitaa lääkärin kanssa yhteistyössä.

Asiasanat: 

kuivat silmät
silmätipat
kuivien silmien hoito
kosteuttavat silmätipat
kuivat silmät oireet
kuivasilmäisyys
silmätipat apteekki
parhaat kosteuttavat silmätipat